Pre odgovora molim sve korisnike vaga sa bioimpedancom da shvate da ispred sebe imaju poluprofesionalni medicinski uređaj koji zahteva izvesno poznavanje antropometrije i sportske medicne, pogotovo ako žele time da se bave profesionalno. Sama vaga nije komplikovanija od ostalih medicinskih mernih uređaja koje se masovno koriste, kao na primer merača krvnog ili pulsmetra. Nerazumevanje fiziologije može da dovede do pogrešnog tumačenja ili razumevanja rezultata. Zbog svega smo odlučili da u naredne dve nedelje održimo predavanje da bi razjasnili sva eventualna pitanja, o čemu ćete biti na vreme obavešteni. A sada prelazim na odgovore.

 

 

PITANJA

Pozdrav. Upravo proučavam vagu koju sam kupila od Vas. Radi se o modelu BC 543.
Imam nekoliko pitanja, te Vas molim da mi pomognete tako sto ćete mi odgovoriti na ista.

https://aerolit.co.rs li je tabela koja je dosla uz vagu adekvatna za ovaj model vage? (FOTO u prilogu).

Odgovor: Da, tabelu koju ste dobili treba fotokopirati ili skenirati i koristite je svakodnevnom radu ili napraviti sličnu u nekom programu po želji.

  1. Na sredini vage imam 5 dugmića (procenat vode, mišićna masa,- ne znam sta znaci ovaj znak,

    procenat koštane mase i visceralna mast) dok pored displeja-desno ima 6 slicica a u tabeli ima 8 slicica? Ne razumijem.

Odgovor: Svi dugmići su objašnjeni u tekstu koji se nalazi na sajtu Aerolita https://aerolit.co.rs

Odgovor: Pet dugmića na vagi označava procent vode, mišićnu masu, bazalni metabolizam, koštanu masu i visceralnu mast (tim redom)

Odgovor: Šest sličica pored vage znače: procenat vode, procenat mišića, procenat fizičke spsobnosti, bazalni metabolizam, koštana masa, visceralna mast (tim redom, i rezultati se pojavljuju automatski nakon merenja telesne težine i procenta masti)

Namjestiti vagu znam (godine, spol,visina) i evo konkretno ja sam se izvagala i ovo su moji rezultati, a Vi mi recite da li sam u pravu:

 

TEZINA 63,5kg/procenat masti 29,6%- to znaci da u tijelu imam 29,6% masnoce?
Odgovor: Da

Da li to podrazumijeva i visceralnu mast ili samo potkozno masno tkivo?
Odgovor: Podrazumeva svu mast.

PROCENAT VODE 49,4
Odgovor: Da

PROCENAT MISICA 42,4/5, kada pogledam u tabelu br 5 označava standardnu mišićnu građu a sta je 42,4??
Odgovor: 42, 4 je procenat mišića

sta znaci ovaj znak?


Moj rezultat je 1363/5703/30godina

Odgovor. Ovaj znak znači bazalni metabolizam, prvi broj su kilo kalorije, drugi broj su kilo Džuli, a treći broj je biološka starost.

PROCENAT KOSTI 2,3, sta to znaci, ne razumijem sta tabela govori? Da li to znaci da moj procenat kostane mase odgovara tezini izmedju 50 i 75kg?
Odgovor: pogledajte odgovor na pitanje https://aerolit.co.rs

VISCERALNA MAST 3, po tabeli to znaci da sam u grupi sa razinom zdrave https://aerolit.co.rs I displeju u donjem dijelu u odredjenom trenutku blinka simbol ○ to bi znacilo zdrava tjelesna masnoca, jel da? Odgovor. Da

Ovaj simbol na vagi ne postoji

Odgovor: ovaj simbol označava procente masti i on ne postoji na vagi, jer se ta vrednost automatski pokazuje nakon što vaga pokaže težinu, a sve ostale vrednosti se dobijaju pritiskom na dato dugme, s tim što pritiskom na dugme mišićne mase dobijate i procenu fizičke sposobnosti, a pritiskom na bazalni metabolizma dobijate kalorijsku potrošnju u Džulima i kalorijama i biološku starost, jednu vrednost iza druge.

 

Zasto na displeju imamo ova dva simbola,a u tabeli i na sredini vage gdje su gumbici imamo samo po 1 simbol.

Odgovor: zato što prvo dobijate procenat mišićne mase, a drugi pokazuje  fizičku sposobnost

Na kraju,ono sto me najvise zanima jeste sledece:
Kako sinoc moja metabolicka starost je 30age, a jutros 34age?Zasto toliko odstupanje i sta od navedenih mjera treba pratiti u procesu transformacije,odnosno koji podaci su mi bitni ako hocu da se izmjerim sada, a onda da treniram 2 mjeseca i promijenim nacin ishrane i da se nakon toga ponovo izmjerim?Ovo mi nije jasno jer kako da se za 8 sati sna promijeni metabolicka starost za 4 godine

Odgovor: Biološka starost je vrednost koja se procenjuje i ona zavisi od trenutnog stanja. Kao što težina tela varira u toku dana do 2 kg, ili procenat masti od 3 do 5%, tako i biološka starost nije uvek ista. Za tumačenje toga morate više da čitate literaturu. Za početak predlažem članak koji sam skoro napisao za ženski portal to sam ja https://aerolit.co.rs